L’any 1984, en una campanya de prospecció a la Cala Culip, es va constatar l’existència d’almenys cinc vaixells d’època romana enfonsats a l’interior de la cala. Un d’aquests és el derelicte Culip IV.
L’excavació d’aquets vaixell, que es va realitzar entre el 1984 i el 1988, va ser especialment rellevant, ja que es tractà de la primera excavació arqueològica completa d’un jaciment subaquàtic realitzada a Catalunya per part d’una institució oficial.
El naufragi tingué lloc dins el redós de la cala de Culip, al Cap de Creus, i les seves restes descansaven a 7 metres de profunditat, enterrades sota el sediment i la posidònia que cobreix el fons.
Es tracta d’un vaixell de petites dimensions (uns 10 metres d’eslora per 3 metres de mànega) que, des de Narbona, redistribuïa una càrrega de poc més de vuit tones formada per productes d’arreu de la mediterrània occidental: uns 4900 litres d’oli de l’actual Andalusia envasat en àmfores de la tipologia Dressel 20; més de 4000 vasos de ceràmica de taula (vasos llisos i vasos decorats de ceràmica Terra Sigillata de La Graufesenque i vasos de ceràmica de parets fines de la Bètica); 42 llànties fabricades a Roma.